Tietoa Gambiasta

Gambia on pinta-alaltaan noin Uudenmaan kokoinen valtio Länsi-Afrikassa, Senegalin sisällä. Asukkaita noin kaksi miljoonaa. Lännessä maan rajana on Atlantin valtameri. Pisimmillään rantaviivaa on noin 80 kilometriä. Gambianjoen ympärille rajautunut maa työntyy runsaan kolmensadan kilometrin matkan Senegalin sisään.


Gambian kartta www.visitthegambia.com -esitteestä.













Gambiassa kuuma ja kostea sadekausi alkaa kesäkuussa ja kestää loka-marraskuulle. Talvikausi alkaa, kun harmattan tuuli tuo pohjoisesta, Saharan suunnasta, kuivaa ja viileää ilmaa. Tämä tapahtuu yleensä marraskuun loppupuolella. Kostean sadekauden ja kuivan talven välillä sää voi olla ajoittain hyvinkin tukala.

Gambian virallinen kieli on englanti, mutta kansa koostuu useista heimoista, joilla kaikilla on oma kieli. Suurin heimo on mandinkat, runsaat 40% väestöstä, muita heimoja ovat mm. fulat, wolofit, jolat ja serahulit. Eri heimot elävät rauhassa keskenään ja lapset oppivat leikkiessään myös toisten heimojen kieliä. Englantia opiskellaan koulussa.

Valtaosa Gambialaisista (n. 90 %) on muslimeita. Kristittyjä on vain jokunen prosentti. Animismi ei myöskään ole kuollut. Erilaisiin henkivoimiin ja -esineisiin uskotaan ja niihin turvaudutaan edelleen, joskaan ei aina kovin julkisesti.

Gambian valuutta on Dalasi. Kurssi vähän vaihtelee, mutta sata dalasia vastaa noin 18-20 euroa.
Valuuttaa on edullisinta vaihtaa rahanvaihtopisteissä, joita on runsaasti etenkin kaupunkialueille. Myös monissa hotelleissa vaihdetaan rahaa, mutta kurssi kannattaa tarkistaa. Viime aikoina vaihtokurssi on euroista dalaseiksi on ollut noin 55:n ja runsaan 58:n välillä. Pienin seteli on 5 dalasia ja suurin 200. Lisäksi on muutamia kolikoita.

Gambian länsiosa. Ylhäällä pääkaupunki Banjul,
siitä vasemmalle Serrekunda. Vasemmalla
meren rannassa Tanji.
Kuva www.visitthegambia.com


Sadan dalasin setelissä on vielä
entisen presidentin
Yammehin kuva.









Elämää Tanjin kalastajakylässä 


Minulle tutuin paikka on Tanjin vilkas kalastajakylä Gambian länsirannikolla. 

Tanjin kalasatamaa täplittävät kirkasväriset kalastajaveneet. Suurin osa kalastajista tulee kuitenkin Senegalista. Heillä on suurimmat veneet ja tehokkaimmat välineet. Kalasataman hyödyn ja viehätyksen vastakohtana on valtava muoviroskan määrä, joka mereen ja rannoille ajautuessaan riepoo sielua, mutta siitä varmaan joskus myöhemmin.

Tanjin kylä leviää laajalle alueelle ja varsinainen vilske käy Coastal Roadin molemmin puolin. Meren puolella on kalatori, jossa myydään lähes kaikkea. Tien varteen on kertynyt vieri viereen monenlaista myyjää ja käsityöläistä. 

Vähän historiaa ja politiikkaa

Aikoinaan Malin kuningaskuntaan kuulunut Gambia joutui sekin osaksi siirtomaavaltapeliä. 1700-luvun lopulla se määriteltiin kuuluvan Britannialle ja vuonna 1965 se sai itsenäisyyden viimeisenä Britannian siirtomaista Afrikassa.

Gambialla on synkkä orjakauppaan liittyvä menneisyys; 1500-luvulta 1800-luvun alkuun asti Gambian kautta vietiin Amerikkaan noin kolme miljoonaa orjaa.  Orjakaupan muistona Gambianjoessa on Kunta Kinten saari (Forth James). Nykyisin se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Vuonna 1994 maassa tapahtui sotilasvallankaappaus, ja siinä yhteydessä luutnantti Yahya Yammeh nousi presidentiksi.  Siitä alkoi maan muutos demokratiasta yksinvaltaiseksi diktatuuriksi. Yammehin valtaa kesti kaikkiaan 22 vuotta.

Kuva Yammehista Gambiassa
Tämä taisi olla tienvarren
viimeinen juliste Yammehista, 
muut hänen kuvansa oli revitty alas 
jo aiemmin. Kuvasin sen 16.1.2017

Wikipedia kertoo:

"Yhdysvaltalaisen Foreign Policy -lehden mukaan Gambia on diktatuuri, jota Yammeh hallitsee pelon ja taikauskon avulla. Tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut teloittavat ja kiduttavat ihmisiä, ja presidentillä on laajat oikeudet suojata viranomaisia väärinkäytössyytöksiltä."

Monenlaisia tarinoita kuulin kerrottavan Yammehista, joskaan hänestä ei juuri uskallettu puhua ääneen. Oikean nimen sijaan käytettiin peiteilmaisuja. Tarinat kertoivat erilaisista uhrimenoista, tai vaikkapa yöllisistä partioista, jotka veivät ihmisiä kotoaan. Useat heistä eivät koskaan palanneet. Tulevaisuus näyttää mitä vielä paljastuu, kun asioita ryhdytään selvittämään. Gambiassa on myös laajoja alueita, jotka presidentti aitasi omaan käyttöönsä valtakautensa aikana. Ehkä niitä on vihdoin alettu palauttaa entisille omistajille. 


Muutos tapahtuu


Seurasin Suomessa jännityksellä syksyn 2016 presidentivaaleja, joissa Gambian oppositio sai koottua voimansa yhteisen ehdokkaan taakse. Vaalit voitti Adama Barrow. Vuodenvaihteessa matkustin neljäksi viikoksi Gambiaan.


Tammikuun 19:ksi päiväksi 2017 suunniteltu vallanvaihto ei kuitenkaan sujunut kitkatta ja turvallisuussyistä Barrow vannoi presidentinvalansa Gambian suurlähetystössä Senegalissa.

Vaalit hävinnyt presidentti Yammeh oli linnoittautunut presidentinpalatsiin ja kokosi joukkoja tuekseen. Kansa pelkäsi ja yritti varautua pahimpaan, osa pakeni maasta.


Naapurimaat antoivat tukensa uudelle presidentille ja myös Länsi-Afrikan Ecowasin sotilasjoukot olivat valmiina toimimaan.

Siinä vaiheessa istuin jo viimeisten evakuoitavien joukossa matkalla Suomeen. Lopulta entinen presidentti lähti maasta ja vaikka valtion kassa oli tyhjentynyt hänen mukanaan, oli Gambialla edessä uusi alku. Siellä uskallettiin vihdoin puhua ja hengittää vapaasti. 

Lisätietoa Gambiasta:


Tämä vauhdikas video sivulta  Gambia Demba Ak Gambia Tey kertoo Gambian eri puolista:





Lisää tietoa Gambiasta löydät TÄÄLTÄ wikipedian sivuilta.

Vähän taustatietoa vallanvaihdosta löytyy HS:n uutisesta TÄÄLTÄ.

1 kommentti: