12. Rakennustyön alku ei suju kuin tanssi


Kanat viihtyvät banaanipuiden alla. Jotain löytyy, kun aikansa kuopii.


Istun täällä Tanjissa pikkutalon terassilla pitkästä aikaa tämän blogini ääressä. Pilvisen päivän hiljaisuudessa kuuluu, kuinka putkimiehet kolkuttelevat uria uuden rakennuksen seiniin vesijohtoja varten. Kotiapulainen on lakaissut pihan, tiskannut astiat ja siivoaa nyt sisätiloja. Kalasatamasta on haettu muutama makrilli ja ladyfish ja pari mustekalaa, joista osa pääsee pakastimeen ja osasta valmistuu ruokaa kaikille paikalla olijoille.


Päivän kuumin hetki alkaa olla käsillä, kanat ovat vetäytyneet varjoihin, koirat nukkuvat koivet oikosenaan hiekkaan kaivamissaan kuopissa. Linnutkin tuntuvat nukkuvan ympärillä olevien mangopuiden oksilla. Jostain kuuluu kyyhkysten kujerrus.


Aikaa on vierähtänyt melkoisesti siitä, kun viimeksi kirjoittelin Tanjin kalastajakylän ja oman compoundini tapahtumista. Palataanpa siis vielä hetkeksi viime kesään ja sadeaikaan, jolloin uuden talon rakentaminen pääsi alkuun.Toivoa ja epätoivoa Tanjin taivaan alla


Uuden talon piirustukset teki tälläkin kertaa arkkitehti Kristiina Mäntynen fengshuin hengessä. Talosta tulee kolmeosainen U:n muotoinen, jossa keskellä oleva alue jää avoimeksi pihaksi/puutarhaksi. U:n pohjana on olohuone-keittiö, toisena sivuna makuuhuone-vaatehuone-kylpyhuone ja toisena vierashuone, pyykinpesutila ja erillinen wc.

Makuuhuonesiiven ja keittiö-olohuoneen kulmaukseen jää ulkopuolelle pieni ulkokeittiö.

Talon pohjapiirros. Keskellä edessä avopiha.
Keittiö-olohuoneosan yläpuolelle tulee kattoterassi. Katolle kuljetaan portaita, jotka alkavat rakennusten keskellä olevalta pihalta. Itse katto valetaan betonista, mikä vaatii oman työporukkansa.

Kristiina pyöritteli ilmansuuntia ja haki parasta mahdollista sisääntuloa ja muita suosiollisia talon suuntia. 

Palataan siis vielä heinäkuuhun 2019, jolloin itse homma käynnistyi.

Senegalilainen rakennusporukka saa urakan


Keittiö-olohuonerakennuksen päälle tulee terassi.
Mistä saada ammattitaitoinen ja kohtuuhintainen rakentajaporukka? Erilaisia vihjeitä tulee tutuilta. Hyviä suosituksia saa senegalilainen porukka.

Lisäksi tarjousta pyydettiin gambialaisilta rakentajilta. Senegalilaiset vetivät pidemmän korren, koska suositukset olivat hyvät, tapaamisessa syntyi luotettava tunne ja hinta asettui kohtuulliseksi.

Ryhmässä on pomo ja ainakin kolme hyvinkin nuorta miestä. Kaikki ovat joko pomon veljiä tai muuta sukua. He puhuvat ranskaa ja Gambiassakin käytettävää heimokieltä Wolofia. Yhteistä kieltä ei siis ole, joten tulkkia tarvitaan.


Linjalankoja
Luopan eli kiinalainen
 fengshuikompassi

Mitoitusta hankalissa olosuhteissa


Olin tehnyt mitoitukset ja merkinnyt talon etusuunnan tarkasti Luopanin, eli kiinalaisen fengshuikompassin avulla. Tein työtä monena päivänä ja tarkistin ja tarkistin. Kaikkia kulmia en pystynyt kunnolla tarkistamaan, koska ei ollut kunnon keppejä vaan jouduin käyttämään harkkoja ja puuvillalankaa. No, takaseinän suunnan sain mielestäni kuitenkin oikein.

Laitoin kulmaharkot ja narut paikalleen ja tarkistin moneen kertaan. Tämän homman askartelussa välillä satoi kaatamalla ja välillä paistoi tukahduttavasti. Sateiden tuomat rikkaruohot alkoivat lopulta valloittaa pihaa ja kaikkialla oli kuoppia, töyssyjä ja ties mitä risukasoja.

Talon etusuunnaksi oli valikoitunut itä 1, eli 73-83°. Sen mukainen talon suunta oli muuriin nähden vähän vino eli hiukan ympärysmuurin suunnasta poikkeava. Enpä olisi arvannut miten hankalaksi tämä asia osoittautui.

Miten kävi omille merkinnöilleni


Sitten tulivat rakentajat aikaisin sunnuntaiaamuna. Näytin, ja tulkin välityksellä selitin, että tämän narun mukaisesti tulee talon takaseinä, joten talo tulee sitten tämän mukaan. Tuntui kuin asiassa olisi ollut yhteisymmärrys. He rupesivat mittailemaan ja vetämään linjalankoja. Olin jonkin aikaa poissa ja kuinka ollakaan, kaikki omat merkintäni oli poistettu ja langat oli vedetty muurien suuntaisesti. Perustuksen ojiakin oli jo ryhdytty kaivamaan. Voi taivas, kaikki täsmälleen väärin. Koko työni meni hukkaan. Työt oli pakko keskeyttää ja odottaa että pomo tulisi paikalle kauppareissultaan.

Miten selittää mistä on kyse


Yritin vääntää parhaan kykyni mukaan mistä on kyse. Ei siis tarkoita että takaseinä olisi vinossa ja muut seinät muurien suuntaisesti. Oli pakko ruveta siirtelemään heidän lankojaan ja näyttämään mitä tarkoitan. Ja parasta tietysti kaikessa, että keskustelu käytiin Wolofin heimokielellä tulkin välityksellä, joka hänkään ei oikein ymmärtänyt mitä tarkoitan.

Kun vihdoin uskoin, että meillä oli sama ymmärrys, jätin heidät viimeistelemään hommaa ja toivoin, että kaikki lopulta menisi jokseenkin oikein. Työ kuitenkin keskeytyi kun alkoi kaatosade, joka jatkui koko illan enkä pystynyt tarkistamaan olivatko suunnat oikein. Ja pojat tulevat aikaisin aamulla, joten ei siinäkään välissä ehdi. Huoh.
Tärkeät työkalut: Luopan, kartta suunnista ja mitta.
Kuljin lopulta poikien perässä työmaalla luopanin kanssa ja otin suuntia ja korjasin heidän laittamiaan lankoja.

Pojat tuijottivat minua sen näköisenä etten varmaan ole ihan viisas, mutta kun tulkin välityksellä selitin, että tavoitteena on luoda harmoninen tila siten, että taloon pääsevät hyvät energiat oikeista suunnista ja huonot energiat pyritään välttämään mahdollisimman tarkoin, ja että teilläkin on erilaisia jujuja (taikaesineitä) ja muita keinoja suojelemassa compoundejanne, niin tämä fengshui on nyt minun jujuni. 


Luulen että jonkinlainen ymmärrys siitä lopulta syntyi, ehkä.
Mangopuu ennen karsintaa

Putoilevat mangot pommittivat
kanalan katon hajalle


Valtavat oksat rojahtelivat pitkin piha

Moottorisahamies tekee selvää mangosta


Tämäkin olisi ollut ihan riittävän työläs juttu, mutta samaan aikaan ilmestyi moottorisahamies katkomaan mangopuun oksia, jotka levittäytyivät laajalle pihan ylle. 

Mangopuu antoi ihanan suojan paahteelta, mutta putoilevat mangot tärvelivät sekä puun alla olevan varaston että kanalan katon täysin hajalle. Pitkiä oksia olisi jäänyt myös rakennettavan vierastalon yläpuolelle, joten puuta oli pakko ryhtyä karsimaan ennen kuin kattopellit vaihdetaan ehjiin.
Kohta on kaikki oksat katkottu.
Siitä tulikin sitten melkoinen show, kun valtavan pitkät ja paksut oksat rojahtelivat pitkin pihaa. Lopulta oli jäljellä runko ja oksantyngät. 

Surullinen, surullinen näky, mutta välttämötön. Mango kasvattaa nopeasti uusia oksia ja vähitellen puusta muodostuu vihreä pallo. Siitä voi sitten katsoa, miten oksien antaa kasvaa ja muotoilla puuta tarpeen mukaan. Valitettavasti kaunis mangopuun varjo on nyt kadonnut eikä ikinä palaa samanlaiseksi. 


Toivottavasti uudet, istutettavat ja jo istutetut puut kasvavat nopeasti.

Maanantaiaamuna rakentajat päättivät pitää välipäivän, jotta saamme hoidettu kaiken oksasotkun pois heidän työmaaltaan. Se olikin hyvä ratkaisu, sillä ehdin vielä käydä jo tehtyä työtä läpi ja tarkistaa suunnat. No ihme kyllä suunnat näyttivät oikeilta, mutta mitat eivät. Liian pitkää tai liian lyhyttä mittaa jne. Joissakin kohdin suuntiakin piti tarkistaa. Linjalankoja siellä täällä ilman varsinaista tarkoitusta.Yhteisymmärrys rakentajien kanssa syntyy


Kolmantena päivänä rakentajat tulivat takaisin. Aloimme tarkistaa mittoja ja merkitä seinien paikkoja. Pomo oli fiksu kaveri, koska totesi, että tilaajan täytyy olla tyytyväinen ja nähdä, että kaikki menee oikein. Se on heidän tavoitteensa. Työmaalla tulikin sitten vietettyä koko aamupäivä mittanauhan ja luopanin kanssa.
Harjateräksestä väännettyjä "koreja" valmiina.

Rakentajaporukan työ edistyi vihdoin erinomaisesti. Viikon päästä aloittamisesta asensivat jo pohjaan pilareita. Lämpötila oli koko ajan varmaan yli 30 astetta. En tajua miten jaksavat tässä helteessä. Ovat olleet töissä viikon jokaisena päivänä yleensä aamusta iltakuuteen.
Kylmää vettä kuluu todella paljon.

Myös harkontekijät ovat olleet työssä.Valmiina on jo yhden talon seinäharkot sekä perustukseen tarvittavat harkot. Näitä pienempiä viiden tuuman harkkoja tarvitaan vielä lisäksi reilut 2000 kappaletta.Hiekkaa, sementtiä ja vettä,
siitä se taas lähtee
harkkojen teko.
Harjateräksen taivuttelun omatekoinen apuväline.
Luottamus näihin poikiin kasvoi päivä päivältä. Ovat mukavia, kohteliaita ja ahkeria, eivät polta tupakkaa, eivät riitele ja tekevät mitä pomo antaa tehtäväksi. Jossain lähistöllä asuvat ja huolehtivat itse ruokansa ja jopa valtaosan työvälineistä. Vaan eihän kaikki kuitenkaan aina suju niin kuin kuvittelisi.

Kun paikalla on neljä rakentajaa ja neljä harkkojen tekijää, luulisi ettei törmäyksiltä voisi ahtaalla pihalla välttyä, mutta ei, kaikki näyttää sujuvan sulassa sovussa ja ongelmitta. Aamupäivisin on yleensä pula vedestä, joten miehet hakevat vettä kylän kaivolta kottikärryillä ja kanistereilla.

Lapsityövoiman hyväksikäyttöä


Sitten tuli poikia raivaamaan pihan kaaosta. Kuormatolkulla ohuita risuja lehtineen kärrättiin polttopaikalle. Isommat oksat jäivät vielä odottamaan kuljetusta pois. Tässä hommassa sitten myös harrastettiin lapsityövoiman hyväksikäyttöä.

Pikkupojat auttavat oksien kuljetuksessa.
Lapset oppivat täällä jo pienestä työntekoa. Tekevät vaikka mitä pienempien kaitsemisesta mangojen keräilyyn tai vedenhakuun jne. Naapuritonteilla näkyy välillä lapsia korkealla puissa pudottelemassa mangoja alas.

Työntekijäpojat saivat myös välipalaa ja teetä, joten sokeriakin kului melkoisesti. Lopuksi oli paikallaan myös pieni rahapalkkio. Onneksi lapsilla on kesäloma koulusta, joten hyvinkin ehtivät myös tekemään kaikenlaista hyödyllistä.

Aurinko porottaa ja vettä kuluu


Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja hiki valuu silmiin. Kylmää vettä kuluu todella paljon. Yritin järjestää työmiehille styrokslaatikkoon jäisiä pulloja ja lisäksi suoraan hanasta täytettyjä vesipulloja, mutta koko aamun kestäneen sähkökatkoksen vuoksi pullot eivät ehtineet jäätyä pakastimessa.

Styrokslaatikossa on reikä nurkassa ja kaikenlaisia kuoppia. Kanat olivat jo aikaisemmin tehneet lähes selvää ihan ehjästä styrokslaatikosta. Muuta ei kuitenkaan ollut tarjolla, joten sai kelvata.

Jostain ihme syystä kanat tunsivat vastustamatonta vetoa styrokslaatikkoon ja olivat sen kimpussa heti kun silmä vältti. Ne ilmeisesti myös syövät styroksia. Eikä se ole terveellistä kanan ruuansulatukselle, eihän!

Siinähän se aika kului kanoja hätistellessä ja tyhjeneviä vesipulloja täytellessä ja siirrellessä niitä pakastimesta laatikkoon. Onneksi sähköt sentään palasivat.

Karsittu mangopuu ja uudet katot.

Uusi katto varastoon ja kanalaan


Ja ettei kaikki olisi ollut liian rauhallista, saapui paikalle myös puuseppä vaihtamaan varaston ja kanalan katot. Hän irrotti rikkinäiset aaltopellit ja vaihtoi tilalle uudet ja ehjät.

Nyt on sitten kanalassakin ihan puusepän tekemä katto eikä mikään harrastelijaviritys. Pelti on taas vaihteeksi punaista, kanalaan tosin tuli yksi suikale vihreää, koska yksi pala puuttui. No niin. Eihän tässä nyt turhista välitetä. Silmä tottuu ajan kanssa melkein mihin vaan.

Vielä pitäisi jossain vaiheessa saada aasitaksi kuljettamaan poistetut, mutta osin kelvolliset aaltopellit rannalla asuvalle ystävälle, jolla olisi niille käyttöä.

Puutavara lähtee myös tarvitseville, kunhan kuljetus järjestyy. Mango on aika heikkoa puuta, mutta polttopuuksi se kyllä kelpaa.


Jatkoa seuraa seuraavassa blogissa, pääset sinne TÄSTÄ.

Tarinan alkuun pääset TÄSTÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti