Fengshuista

Olin vuosia kiinnostunut fengshuista ja muutama vuosi sitten (2014) löysin asiaan liittyvää koulutusta. Olen nyt opiskellut fengshuita eri opettajien johdolla useamman vuoden ajan. Tässä projektissani pyrin ottamaan huomioon näitä oppeja.

Fengshui on on vanha kiinalainen "ympäristöoppi", jossa mm. maaston muotoja ja muita olosuhteita tarkastelemalla pyritään löytämään paras mahdollinen rakennuspaikka sekä talon suunta. Itse asiassa aikoinaan menetelmällä saatettiin etsiä myös suotuisia ja turvallisia paikkoja koko kylälle. Alunperin fengshui oli Kiinassa vain keisareiden etuoikeus, kunnes oppeja alettiin salakuljettaa myös muualle.


Muotojen tärkeys


Yksinkertaisimmillaan fengshuissa katsotaan muotoja: kun seisot talossa selkä takaseinää vasten katse etuovelle päin, takanasi pitäisi olla kaikkein suojaisin ja vahvin tuki, vasemmalla puolella seuraavaksi vahvin tuki ja oikealla myös kohtalainen tuki. Kiinalaiset ovat antaneet näille suunnille mytologiasta peräisin olevat nimet: puhutaan taustan mustasta kilpikonnasta, vasen puoli, fengshuissa miehen puoli, on lohikäärmepuoli ja oikea, naisen puoli, on tiikeripuoli. Myyttisten nimien takana on yksinkertainen ajatus siitä, että nämä taloa ympäröivät "vuoret" toimivat suojana paitsi kutsumattomia vieraita myös liian kovia tuulia ja epäsuotuisia energioita vastaan. 
Fengshuin nelja elainta
Neljän eläimen periaate.


Mustan kilpikonnan, sinivihreän lohikäärmeen ja valkoisen tiikerin lisäksi puhutaan punaisesta linnusta. joka sekin on käytännössä pieni vuori. Sen tehtävänä on pidättää avoimeen tilaan tulevaa energiaa ennen kuin tämä qi hajoaa ja virtaa pois. 

Talon edessä oleva avoin tila (mintang eli loistava sali)  tulisi olla katseelle avoin ja miellyttävä tila, johon hyvä energia (sheng qi) voi kertyä ja joka myös kulkee ulkoa ihmisten mukana sisätiloihin. Tämä qi on kuin vuorten välissä rauhallisena virtaava vesi, joka kertyy edessä olevaan tilaan ja tuo ihmiselle parhaimmillaan kaikkea hyvää.

Talon suunta voi myös joskus tuottaa ongelmia. Tyypillisimmillään  etusuunta on kuitenkin siellä, missä on pääovi ja jossa ulkona oleva liikenne on vilkkaimmillaan. Asia ei kuitenkaan aina ole täysin yksinkertainen ja voi vaatia tarkempaa tutkimista.


Vesi ja "vesi"


Suotuisa "vesi" eli liikkuva energia saisi tulla mieluiten taloon edestä päin. Takana oleva "vesi" ei anna turvaa, vaan tekee olon epävakaaksi. Siksi suositellaan, ettei vettä tai vilkasta liikennettä ole talon selkäpuolella.

Kodin edusta on kuin kodin kasvot, ja ulko-ovi sen suu. Ei ole hyvä, jos esim. tie tulee suoraan kohti ulko-ovea. Muotoja tutkaillessaan on hyvä katsoa, ettei lähellä ole häiritseviä tekijöitä, kuten korkeajännitepylväitä tai esim. korkeita tai teräviä tilaa, tai etenkään ovia ja ikkunoita kohti tulevia muotoja. Tai jos sellaisia on, niin fengshuin keinoin voi pyrkiä tekemään korjauksia, joilla haittoja voidaan vähentää.

Ulkoiset muodot ovat siis tärkeitä ja niitä tarkastellaan ensimmäisenä, kun mietitään miten talo sijoitetaan tontille, miten tontin korkeuserot ja muut ulkoiset muodot saadaan tukemaan asuinrakennusta ja asukkaita, miten tontilla liikuntaan, missä on vilkkain liikenne ja myös sitä, mistä päin aurinko paistaa ja tuulet puhaltavat.

Mikäli kiinnostuit klassisesta kiinalaisesta fengshuista, tässä joitakin hyödyllisiä linkkejä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti