4. Suunnittelua arkkitehdin kanssa


Mangopuita Gambiassa

Tapaan tutun fengshuita suunnittelussa apuna käyttävän arkkitehti Kristiina Mäntysen. Hänen kanssaan puhumme aluksi yleisesti siitä mitä kaikkea tontille haluan. Kristiina kyselee ja minä kerron.

Pohdiskelua eri toimintojen sijoittamisesta tontille. 
Piirros: Kristiina MäntynenPorttitalon luonnos sisääntulotieltä eli 
pohjoisesta nähtynä.
Piirros: Kristiina Mäntynen

Liikkeelle lähdetään vapaasta unelmoinnista:


Oma talo voisi olla noin 70-80 neliötä ja mahdollisesti siihen voisi myös rakentaa kattoterassin.

Katettu ulkotila on erittäin tärkeä; siellä vietetään aikaa ja seurustellaan suojassa auringolta. Myös tiskaus ja ruuanlaitto on yksinkertaisinta hoitaa ulkona.

Haluaisin jossain vaiheessa tontille myös pari vierastaloa sekä pienen uima-altaan ja tietysti puutarhan, jossa on hedelmäpuita, kukkivia kasveja sekä hyötykasveja. Kukapa tietää jos tontille tulisi myös pieni kanala. Porttitalo tulee joka tapauksessa tontille aivan portin pieleen.

Koska tulevaisuutta voi vain ennustaa on kiva suunnitella kaikenlaista, aika sitten näyttää miten asiat lopulta toteutuvat.

Kristiina suosittelee tontille rakennuksia, jotka sopeutuvat paikalliseen rakentamiseen, mutta myös tarkemmin tarkasteltuina poikkeavat ulkonäöltään kylän tyypillisistä taloista. Onhan rakennuttajakin paikallisten joukossa erilainen.

Ensin tehdään porttitalo


Tällä hetkellä on varaa rakentaa vain se pieni talo portin pieleen. Itse asiassa se tehdään muurin kulmaukseen siten, että kaksi seinää on jo käytännössä osittain valmiina. Sen saa nopeasti valmiiksi ja siinä voin asua itsekin niin kauan kuin on tarvis.

Porttitalosta tulee hyvin yksinkertainen. Noin 4x6 metriä. Yksi huone, kylpyhuone, pieni terassi. Tämän talon sisälle ei rakenneta keittiötä, ruuanvalmistuspaikka järjestetään talon ulkopuolelle.

Fengshuissa tärkeää ovat ilmansuunnat. Tontin portti ja siihen kuuluva kylätielle johtava tie on pohjoispuolella ja portti sijaitsee lähes tontin koilliskulmassa. Myös valtavan suuri mangopuu on tontin pohjoisreunalla. Tontti kylpee siis lähes koko päivän täysin auringossa - idästä etelän kautta länteen. Naapuritonteilla tosin on jonkin verran puita, mutta niistä ei ole auringon esteeksi. Ja noilla leveysasteilla auringosta on päästävä varjoon. Puut kannattaa istuttaa mahdollisimman pian, jotta tontille saa varjoa.

Fengshuin hengessä: talon sijainti ja suunnat


Pieni porttitalo katsoo länteen ja sen selkä on idässä. Tausta on 85° ja etusuunta 265°. Vaihtoehtoja ei tässä sijainnissa juuri ole, joten on tyydyttävä siihen, että sisäänkäyntikin tulee aivan portin viereen. Fengshui-ihmisille kerrottakoon, että talon pieni sisäänvedetty terassi mahdollistaa sen, että talon sisäänkäynti osuu ajankohtaisten vesitähtien 8 ja 9 alueelle, mikä on hyvä juttu.

Kylpyhuone tulee aivan muurien nurkkaan, jolloin seinän toiselle puolelle, omalle tiealueelle tuleva sakokaivo on kätevästi tavoitettavissa, kun viemäriputki viedään vain seinän läpi.

Tontti, kuten lähes koko Gambia, on tasamaata. Tontin ympärilä on vain puutarhatontteja ja tällä hetkellä talojakin on vain kahdella puolella. Kun katson ylempää, niin näen vain puita ja puutarhoja.

Maaston muodoista on siis turha etsiä fengshuista tuttuja kilpikonnia, lohikäärmeitä tai tiikereitä (kts. välilehti FENGSHUI). Koska tontin ympärillä on noin kaksi metriä korkea betonimuuri, se toimii hyvin "vuorena". Näin ollen talon taustassa on jo valmiina musta kilpikonna ja naapuritontin puut vahvistavat sitä. Oikealla niin ikään on muuri valmiina ja tulevaisuudessa pihatielle istutetaan puita, joten valkoinen tiikerikin löytyy. Vasemmalta puolelta eli etelästä ei löydy suoraan sinivihreää lohikäärmettä kuin kauempaa, taustamuurista. Auringon takia sille puolelle on joka tapauksessa istutettava joitakin kohtalaisen korkeaksi kasvavia puita, joten ennen pitkää tilanne vahvistuu entisestään. Koska tontti on kokonaan ympäröity muureilla voi sanoa, että kaikki neljä eläintä, myös punainen lintu ovat valmiina suojaamassa taloa ja huolehtimassa energioista.

Portin kautta talon eteen tulee liikettä ja kun tontille tulevat muut väylät alkavat hahmottua, ja kun alue saadaan siivottua kaikesta tiili- ja muusta rakennusromusta, niin ovelta aukeava näkymä, mintang eli "loistava sali" alkaa myös saada muotonsa.

Tontti ei tosin tule olemaan valmis vielä pitkään aikaan, mutta ympäristöä voi aina kaunistaa esim. kukkaruukuilla ja muilla esteettisillä ratkaisuilla. Eiköhän se siitä...

Talon pohjapiirros

Pienen talon pohjapiirros
Pohjapiirrosluonnos: 
Kristiina Mäntynen


Ohessa Kristiinan tekemä pohjapiirroluonnos, jonka mukaan rakennus myös hyvin pitkälti toteutettiin.

Kylpyhuoneessa tosin wc-pönttö tulee pohjoisseinälle ja muutenkin järjestystä joudutaan muuttamaan. Kuvan kaltaisia kylpyhuonekalusteita/kaappeja tuskin tulee.

Kristiina on piirtänyt luonnokseen leveän sängyn, jonka suunta on itään. Etelän suuntaan, kulmaukseen voisi halutessaan myös laittaa vähän kapeamman sängyn. Itse kuulun länsityyppiin, joten nämä suunnat eivät ole minulle parhaat mahdolliset, mutta jostain täytyy tinkiä. Ajattelen niin, että tämä on väliaikainen ratkaisu siihen asti kunnes päärakennus valmistuu.

Huoneen nurkan suunnasta on suora näkyvyys ovelle, joten nurkasta löytyy fengshuissa tärkeä komentopaikka ja suojaisa tila. Oviaukkoon tulee myös verho. Sänky on varmaan hyvä sijoittaa vähän irti seinistä, liikkuuhan siellä seinillä usein gekkoja pyydystämässä hyönteisiä. Olen kuullut, että paikalliset kammoksuvat niitä sisätiloissa, mutta nehän ovat vain hyödyllisiä.

Varsinaista keittiötilaa tässä talossa ei ole. Ruokaa laitetaan yleensä ulkosalla, joten sinne järjestän pihakeittiön.


Tiesuunnitelmani tontilta päätielle.

Oma tie pihaan


Lähes neljäkymmentä metriä pitkä sisääntulotie on mielestäni vähän ikävä, sillä se muodostaa pitkän, suoran väylän porttien kautta pihaan. Vaikka ilmavirtaus onkin tervetullutta, niin tiealueesta saa paljon mielenkiintoisemman ja muodoltaan suotuisamman, kun rakentaa sen hiukan kiemurtelemaan puolelta toiselle. Olen miettinyt, että istutan eri puolille tietä hedelmäpuita ja köynnöksiä ja ties mitä muuta siihen keksinkään. Myöskään portti kylätielle ei tule suoraan samalle kohdalle kuin pihaan aukeava portti. Viereiseen piirrokseen luonnostelin jonkinlaista ideaa sisääntulotiestä.

Sitten alkaa rakentaminen. LUE LISÄÄ TÄÄLTÄ.


Tästä blogista löytyy vähän lisätietoa fengshuista TÄÄLTÄ.

Mikäli kiinnostuit klassisesta kiinalaisesta fengshuista, tässä joitakin hyödyllisiä linkkejä:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti